In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest leven meer dan 200 soorten wilde bijen: in parken en tuinen, maar ook op voetpaden, tussen straatstenen en in spleten van muren. De gemeente Sint-Gillis zet zich in om deze waardevolle insecten te beschermen!

Bijen verlenen ons onmisbare diensten. Terwijl ze op zoek zijn naar stuifmeel en nectar, dragen ze de stuifmeelkorrels van de ene bloem naar de andere, waardoor de planten bevrucht worden en zich kunnen voortplanten. Dit werk wordt gedaan door gedomesticeerde bijen die honing produceren, maar ook en vooral door een groot aantal andere bestuivende insecten, waaronder wilde bijen. Hommels, metselbijen, maar ook zandbijen, behangersbijen of andere groefbijen bezoeken de bloemen in onze steden om zich te voeden en doen zo aan bestuiving, waardoor planten zich kunnen voortplanten, zaden geven en vruchten voortbrengen. Zij vormen dus een onmisbare schakel voor de natuur in de stad. Door ze te beschermen zorgen we er mee voor dat de natuur goed gedijt in de stad!

Het EcoHuis en zijn partners binnen de gemeente willen samen met Apis Bruoc Sella het grondgebied gastvrijer maken voor wilde bijen, door de bijenpopulaties en de vegetatie te inventariseren en door voorzieningen tot stand te brengen die bevorderlijk zijn voor hun ontwikkeling. Wilt u ook onderdak en eten bieden aan de bijen van Sint-Gillis?! Doe dan mee aan het project “Sint-Gillis for bees”.

Wie zijn de wilde bijen van Sint-Gillis ?

Er zijn nog maar weinig gegevens over de bijen die in Sint-Gillis leven. Momenteel loopt de fase van inventarisering. Toch kunnen we nu al kennismaken met wilde bijen in het algemeen. Wees niet ongerust! Ze zijn ongevaarlijk!
Ze zijn minder bekend dan gedomesticeerde bijen, en ze kunnen in groep leven (in kleine kolonies van enkele honderden individuen, zoals hommels) of meer algemeen solitair leven.

Bijen worden ook onderscheiden op basis van de plaats waar ze hun nest maken:

  • zandbijen maken een nest in de grond,
  • behangersbijen maken hun nest in holle ruimten (muren, holle takken enz.),
  • maskerbijen vestigen zich in merghoudende takken (zoals van een frambozenstruik of vlierboom).

Soms vormen ze ‘dorpen’, d.w.z. dat meerdere bijen een nest maken in dezelfde kleine ruimte. Deze dorpen zijn te herkennen aan de kleine zandhoopjes tussen straatstenen of op stukken kale grond. Ze hebben een rond gat aan de bovenkant.

Bijen zijn tussen 2 mm en 3 cm, afhankelijk van de soort; hun lichaamsgrootte heeft, net als de grootte van hun tong, een invloed op de bloemen waaraan zij zich voeden. Sommige bijen voeden zich met een brede waaier aan plantensoorten, terwijl andere slechts in verband worden gebracht met enkele soorten, soms zelfs slechts met één enkele soort. Aangezien de straal van hun voederplaatsen relatief beperkt is, van enkele tientallen tot enkele honderden meters, moeten ze voedsel vinden in de buurt van hun slaapplaats. Vandaar de noodzaak om hen voedsel en onderdak te bieden!

Draag uw steentje bij !

Beginnende of ervaren natuurliefhebber? Gepassioneerde tuinier? Insectenkenner in wording? Imker? Of gewoon nieuwsgierig van aard? Doe met ons mee om de bijen te leren kennen en te beschermen! Hoe?

  • Laten we kennismaken!

Om onze acties doelgerichter te maken en elke inwoner de kans te geven mee te doen, vragen we u ons vertellen hoe u uw wijk ervaart en wat u weet over bijen door de vragenlijst in te vullen.

>> Ik vul de vragenlijst Bijen en ik in <<

  • Help ons de bijen van Sint-Gillis en hun voedselbronnen in kaart te brengen

Licht ons in over de aanwezigheid van bijen in uw wijk via dit online formulier. Honingbijenkorven, hommelnesten, dorpen van wilde bijen in voetpaden… alle informatie is nuttig voor ons!

>> Ik neem deel aan de telling Wie zoekt voedsel in Sint-Gillis? <<

Vanaf mei 2023 stellen we monitoring van bijen via foto’s voor, evenals een inkaartbrenging van de beschikbare plantaardige voedselbronnen.

  • Goede acties ondernemen

Wilt u zich nu al inzetten voor de bescherming van wilde bijen? Hier enkele voorstellen:

Geen pesticiden

Producten voor onkruidbestrijding, insecticiden en andere schimmelwerende middelen tasten de gezondheid van bijen aan. Wilt u hen helpen? Het beste is om het zonder te doen! Kies voor een ecologisch beheer van uw tuin, uw voetpad, uw balkon.

Doe de natuur een plezier!

Laat wilde bloemen groeien en plant inheemse planten!

Kies voor klimplanten, vaste planten en balkonplanten die stuifmeel en nectar leveren voor bestuivende insecten. En als die zonder pesticiden zijn gekweekt, nog beter!

Creëer schuilplaatsen

Een stapel dood hout, een hoop zand of aarde op een zonnige plek, bundels holle stengels of merghoudende takken enz. die goed aan de zon zijn blootgesteld! Dit is een viersterrenhotel voor wilde bijen!

 

Sint-Gillis for bees is een project van de gemeente Sint-Gillis met de medewerking van Apis Bruoc Sella en de steun van Leefmilieu Brussel.