3de cyclus van workshops om te leren hoe je paddestoelen en witloof thuis groeien!

Paddenstoelen kweken:

misterfungiTijdens deze namiddag bezoek je het lokale paddenstoelenkwekerij, je leert er alles over de wondere wereld van de paddenstoelen (de morfologie, de levenscyclus,  de verschillende soorten, het gebruik ervan in de keuken, geneeskunde, mycoremediation, enz.) maar je zult ook je eigen paddenstoelenkit kunnen samenstellen op basis van koffiedik dat per fiets te Brussel wordt opgehaald, van stro en mycelium. Achteraf mag je de kit ook mee naar huis nemen.

Datum: Zondag 14 january 14 tot 18 uur

Ontmoetingsplaats: Maison Eco Huis, Fortstraat 33 – 1060 Sint-Gillis

Witloof kweken:

madamewitloofTijdens deze workshop bezoek je de pedagogische moestuin in de Drukkerijstraat te Vorst en de nieuwe stedelijke productieruimte voor witloof.

Kom de geschiedenis van de witloofproductie te Brussel ontdekken en leer hoe je thuis je eigen witloof kunt kweken, op basis van je kit om oesterzwammen te kweken (hergebruik van de restjes champost).

Datum: Zondag 11 february 14 tot 17 uur

Ontmoetingsplaats: Moestuin Drukkerij, Drukkerijstraat 5 – 1190 Vorst


Gastentafel
Collectieve gastentafel waar je je ervaringen als stadskweker kunt delen, recepten kunt uitwisselen en heerlijke gerechtjes met witloof en oesterzwammen kunt proeven. Een groots en gezellig feestmoment.

Datum: te bepalen

Info en inschrijvingen:

Gratis

02/533.95.90 – maisonecohuis@stgilles.irisnet.beenvironnement@forest.brussels

Fair’ la fête tijdens de Week van de fairtrade (4 – 19/10)

fairlafete-posterDe Week van de FairTrade vindt dit jaar plaats van 4 tot 14 oktober. De ideale gelegenheid voor de Gemeente Sint-Gillis – officieel sinds februari FairTradeGemeente – om  een breed activiteitenprogramma voor te stellen:

 • 4 tot 14/10 : interactieve tentoonstelling “De planeet aarde op je bord” in het Ecohuis, voor jongeren vanaf 12 jaar – op afspraak.
 • 9/10 : Markt van het Van Meeneplein – geschenkjes, ambachtelijke producten, fairtradeproducten en een gezellige sfeer!
 • 10/10 (18u30) : Live crowdfunding om eerlijke projecten te ondersteuner
 • 11/10 (18u tot 21u) : vriendschappelijk glas met Lanka Kade – Ozfair – 9 Voldersstraat
 • 12/10 (19u30) : Vertoning van de film “Équitable : à tout prix?” met debat bij de vzw SETM – 26 Parmastraat
 • 19/10 (20u) – Vertoning van de film “Food Coop” in het cultureel centrum Jacques Franck

Autoloze zondag 17/09: Loixplein

Sint-Gillis dorp : Op dit jaar wordt Sint-Gillis Dorp op Loixplein georganiseerd van 11u tot 17u.

Begin 2017 werd het Loixplein volledig vernieuwd in het kader van de aanleg van de Gewestelijke Fietsroutes of GFR. De heraanleg zorgt ervoor dat fietsers zich er veiliger kunnen verplaatsen en “de fiets” in het algemeen zichtbaarder wordt. Tegelijk is ook de veiligheid voor voetgangers verbeterd en ook voor autobestuurder zorgt de nieuwe inrichting voor meer duidelijkheid.

De fiets zal niet ontbreken met

 • herstelatelier,
 • elektrische fietsen testen,
 • tweedehands fietsenbeurs,
 • fietsanimaties,
 • enz…

Kom zeker langs en ontdek dit groene pleintje. Het wordt een boeiend evenement waarbij ontspanning en plezier centraal staan. Er staan allerlei activiteiten op het programma: zelf een nestkastje bouwen,hoe kruiden en groenten kweken op een kleine ruimte,…

Maar je kunt er ook gewoon genieten van een heerlijk drankje met muziek en voor kinderen zijn er allerlei spelletjes en animaties zoals leren schaatsen of op stelten lopen…

Neem ook deel aan stadswandelingen :

– “ Natuurlijk Sint-Gillis “ met gids (Brukselbinnenstebuitennstebuiten) op 14u en om 16u (NL & FR)
– “Sur les pas des écrivains de Saint-Gilles” (FR) met behulp van een app (Biblio de Saint-Gilles)
Een fietswandeling om verschillende projecten in het Duurzaam Wijkcontract Voorplein-Morichar te ontdekken (op inschrijving: 02 600 57 31)
– een safari met Apis Bruoc Sella en het project Straatmadeliefjes : http://www.straatmadeliefjes.brussels/

We brengen je ook op de hoogte van alle initiatieven die de Gemeente Sint-Gillis neemt om een duurzame mobiliteit te promoten.

Journée sans voiture 20172 affiche 2

“Straatmadeliefjes” Observatorium voor wilde planten van Sint-Gillis is online!

print écran acceuil NL OK webDe natuur krijgt stilaan opnieuw grip op onze leefwereld in de stad. Dat is onder meer te danken aan het verbod op het gebruik van pesticiden in de openbare ruimte dat al een paar jaar van kracht is.

Ze worden niet langer gebruikt door de diensten die zijn belast met het onderhoud van de wegen en zijn sinds kort ook voor gebruik door particulieren verboden. Dit verbod slaat meer bepaald op producten die glyfosaat bevatten.

Onkruid? Of een te ontdekken plant? Wilde planten dragen bij tot de biodiversiteit in de stad en dus aan de instandhouding van het broze evenwicht tussen de verschillende ecosystemen die ervoor zorgen dat leven op aarde mogelijk is.

De Gemeente Sint-Gillis is wat blij om  het eerste officiële Observatorium voor wilde planten van het Brussels Gewest in 2017 open te stellen voor het grote publiek.                                         Alleen, met het gezin, met de klas, … neem deel en ontdek de stad vanuit een andere, nieuwe hoek!

De bedoeling van de website bestaat erin u te leren hoe wilde planten rondom u – ook al is dat een stadsmilieu – te identificeren. Post een foto van een plant die u fascineert, die u mooi vindt en waarover u meer wilt weten. Benoem de plant, indien u hem herkent. Uw waarneming wordt vervolgens gevalideerd door een netwerk van botanici. Ontdek andere plekken waar u de plant kunt vinden en leer de namen kennen van de andere planten in uw buurt.

Leer hoe u wilde planten in uw directe omgeving, kunt herkennen: ze kunnen ons immers een lange geschiedenis vertellen … En verhullen vaak verrassende anekdotes.

Bezoek de website : www.straatmadeliefjes.brussels

De gemeente Sint-Gillis mag zich voortaan “Fairtrade Gemeente” noemen!

Graag nemen we samen met u de officiële titel in ontvangst op 23/2 op Marie Jansonplein (kruispunt Overwinningstraat / Munthofstraat)
Concert van Les Fanfoireux en proeverijen van fairtrade producten vanaf 17:30 !

StGilles-Fairtrade_-1De titel ‘Fairtrade Gemeente’ wordt toegekend door een platform van de organisaties: Fairtrade Belgium, Oxfam-Wereldwinkels, Miel Maya met de steun van de BTC (Belgische Ontwikkelingsagentschap). Deze organisaties geloven heel sterk dat je via acties van lokale besturen voor gedragsverandering kan zorgen.

De gemeente kan zelf veel in beweging brengen maar we kunnen gelukkig ook rekenen op een groep geëngageerde bewoners en handelaars (een stuurgroep : Oxfam – Ozfair – SETM  – Pianofabriek – Village Partenaire – burgers). De titel is een middel om extra te motiveren en te mobiliseren.

Eerlijke handel is een schoolvoorbeeld van duurzame ontwikkeling en zijn “3 pijlers”: economische ontwikkeling (ontwikkeling van handelsprojecten in het Zuiden, gegarandeerde minimumprijs voor producenten, premies voor eerlijke handel, vooruitbetaling van oogsten, tijdelijke contracten, enz… ), sociale bescherming (verbod op kinder- en dwangarbeid, vakbondsvrijheid, naleving van de normen van de Internationale Arbeidsorganisatie, gelijke behandeling van mannen en vrouwen,…) en ecologisch bewustzijn (verbod op genetisch gemodificeerde organismen (GGO) en op een honderdtal pesticiden, respect voor het milieu, de natuurlijke hulpbronnen en de biodiversiteit,….)

De titel Fairtrade Gemeente is een begin van nog meer Fairtrade in Sint-Gillis. Wenst u zelf initiatieven te nemen of hebt u ideeën, suggesties, vragen, neem dan gerust contact met ons op (maisonecohuis@stgilles.irisnet.be)

Samentuin workshop in uw wijk

cojardinageU heeft een tuin , maar niet de nodige kennis  of tijd  om erin  te werken ?  U bent een ervaren tuinier  op zoek naar een moestuin om te bewerken ?  U bent  op zoek naar iemand  om samen  te tuinieren ?

Maak tijdens een  workshop kennis met andere liefhebbers  van  «samentuinen» uit uw wijk  en begin samen een moestuin.

Datum: 06 july om 18:00 aan het Ecohuis

Voor meer info: http://www.cojardinage.be/

Deze workshop  is gratis en maar inschrijving is verplicht : 02/533.95.90 – maisonecohuis@stgilles.irisnet.be

De mussen terug naar Sint-Gillis : lezing/brainstorming

[cml_media_alt id='795']conférence moineaux NL[/cml_media_alt]De mussen terug naar Sint-Gillis : lezing/brainstorming (lezing in het Frans) door Didier Van Geluwe, ornitoloog aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen / Le Centre Paul Duvignaux.

In samenwerking met ‘Morichar en Transition’

Vrijdag 26 february, 19:30. – Institut Saint-Luc – Moricharplein. Gratis toegang

Organisch afval ophaling in Sint-Gillis

[cml_media_alt id='702']stacks_image_96[/cml_media_alt]Na een test van twee jaar in vijf gemeenten heeft Net Brussel zo’n 400 ton organisch afval opgehaald. Ook Sint-Gillis stapt mee in het avontuur en neemt vanaf oktober 2015 deel aan een proefproject.
Wil je deelnemen? Schrijf je dan vanaf 15 september 2015 in via de website www.be-organic.be of via het nummer 0800/981.81 om het materiaal aan te vragen voor de organische ophaling. Het afval wordt elke donderdag namiddag opgehaald. De zakken moeten vóór 12 uur worden buitengezet en de ophaalwagen komt voor het eerst langs op donderdag 8 oktober.

 

Meer info: Net Brussel organiseert op 8 oktober om 9.15 uur in het Ecohuis, een info-atelier rond het sorteren van afval en organisch afval – inschrijvingen 02/533 95 90