“Straatmadeliefjes” Observatorium voor wilde planten van Sint-Gillis is online!

print écran acceuil NL OK webDe natuur krijgt stilaan opnieuw grip op onze leefwereld in de stad. Dat is onder meer te danken aan het verbod op het gebruik van pesticiden in de openbare ruimte dat al een paar jaar van kracht is.

Ze worden niet langer gebruikt door de diensten die zijn belast met het onderhoud van de wegen en zijn sinds kort ook voor gebruik door particulieren verboden. Dit verbod slaat meer bepaald op producten die glyfosaat bevatten.

Onkruid? Of een te ontdekken plant? Wilde planten dragen bij tot de biodiversiteit in de stad en dus aan de instandhouding van het broze evenwicht tussen de verschillende ecosystemen die ervoor zorgen dat leven op aarde mogelijk is.

De Gemeente Sint-Gillis is wat blij om  het eerste officiële Observatorium voor wilde planten van het Brussels Gewest in 2017 open te stellen voor het grote publiek.                                         Alleen, met het gezin, met de klas, … neem deel en ontdek de stad vanuit een andere, nieuwe hoek!

De bedoeling van de website bestaat erin u te leren hoe wilde planten rondom u – ook al is dat een stadsmilieu – te identificeren. Post een foto van een plant die u fascineert, die u mooi vindt en waarover u meer wilt weten. Benoem de plant, indien u hem herkent. Uw waarneming wordt vervolgens gevalideerd door een netwerk van botanici. Ontdek andere plekken waar u de plant kunt vinden en leer de namen kennen van de andere planten in uw buurt.

Leer hoe u wilde planten in uw directe omgeving, kunt herkennen: ze kunnen ons immers een lange geschiedenis vertellen … En verhullen vaak verrassende anekdotes.

Bezoek de website : www.straatmadeliefjes.brussels

Tweedehands fietsbeurs – 24/05 – Moricharplein

Sans titreWoensdag 24 mei – Tweedehands fietsbeurs – MoricharPlein

Verkoop van fietsen enkel voor particulieren.

Om een fiets te verkopen :

Kom je fiets afzetten op Moricharplein van 12:00 tot 15:30

Laat ons uw contactgegevens – een telefoonnummer – en de prijs van de fiets

Alle soorten fietsen zijn welkom: vrouwen-, mannen- of kindermodel, stadsfietsen, hybride fietsen, mountainbikes.
Maar let op: alleen fietsen in goede staat worden geaccepteerd, of fietsen die slechts een kleine reparatie nodig hebben.

Wij geven u een depotbon die moet gepresenteerd worden in ruil voor de opbrengst van verkoop of bij teruggave van de fiets (indien deze niet verkocht werd)

Om een fiets te kopen:

De verkoop vindt plaats van 14:00 tot 17:30

Mogelijkheid om de fiets op het plein te testen (tegen identiteitskaart) – alleen cash betalen

Verkopers ontvangen de opbrengst van de verkoop (of de niet-verkochte fiets) tussen 17:30 en 18:00.

Onverkochte en niet-opgeëiste fietsen worden tot 18:15 door de organisatoren van de fietsbeurs bijgehouden.

Info : 02/533 95 94 – maisonecohuis@stgilles.irisnet.be

workshop 19/04: Bijen in mijn tuin

Woensdag 19 april, 18:00-21:00 – Bijen in mijn tuin: bijenteelt en bestuiving

9_abeilles_high_lowBijen zijn de bondgenoten van de tuinier! Op zoek naar nectar in de bloemen helpen ze mee bestuiven en dragen zo bij tot de productie van groenten en fruit. Ze horen dus meer dan thuis in de buurt van moestuinen en boomgaarden. Deze workshop toont u de diversiteit van nuttige nectarverzamelende insecten in de tuin (wilde en honingbijen). U krijgt de regels en voorzorgen uitgelegd waarop je dient te letten vooraleer te starten met een echt duurzaam stedelijk imkerijproject.Nu stadsimkeren de jongste jaren een hoge vlucht neemt, dient men zich te beraden over de plaats van de bij in onze stad, zodat we bijvriendelijke imkerpraktijken kunnen ontwikkelen waarbij rekening wordt gehouden met de natuurlijke evenwichten.

GRATIS workshop. Voor iedereen.

Info en inschrijvingen: Telen in de stad

ACEV_Banner_BIL_orange

De gemeente Sint-Gillis mag zich voortaan “Fairtrade Gemeente” noemen!

Graag nemen we samen met u de officiële titel in ontvangst op 23/2 op Marie Jansonplein (kruispunt Overwinningstraat / Munthofstraat)
Concert van Les Fanfoireux en proeverijen van fairtrade producten vanaf 17:30 !

StGilles-Fairtrade_-1De titel ‘Fairtrade Gemeente’ wordt toegekend door een platform van de organisaties: Fairtrade Belgium, Oxfam-Wereldwinkels, Miel Maya met de steun van de BTC (Belgische Ontwikkelingsagentschap). Deze organisaties geloven heel sterk dat je via acties van lokale besturen voor gedragsverandering kan zorgen.

De gemeente kan zelf veel in beweging brengen maar we kunnen gelukkig ook rekenen op een groep geëngageerde bewoners en handelaars (een stuurgroep : Oxfam – Ozfair – SETM  – Pianofabriek – Village Partenaire – burgers). De titel is een middel om extra te motiveren en te mobiliseren.

Eerlijke handel is een schoolvoorbeeld van duurzame ontwikkeling en zijn “3 pijlers”: economische ontwikkeling (ontwikkeling van handelsprojecten in het Zuiden, gegarandeerde minimumprijs voor producenten, premies voor eerlijke handel, vooruitbetaling van oogsten, tijdelijke contracten, enz… ), sociale bescherming (verbod op kinder- en dwangarbeid, vakbondsvrijheid, naleving van de normen van de Internationale Arbeidsorganisatie, gelijke behandeling van mannen en vrouwen,…) en ecologisch bewustzijn (verbod op genetisch gemodificeerde organismen (GGO) en op een honderdtal pesticiden, respect voor het milieu, de natuurlijke hulpbronnen en de biodiversiteit,….)

De titel Fairtrade Gemeente is een begin van nog meer Fairtrade in Sint-Gillis. Wenst u zelf initiatieven te nemen of hebt u ideeën, suggesties, vragen, neem dan gerust contact met ons op (maisonecohuis@stgilles.irisnet.be)

De komende workshops

 Zaterdag  18.02.17 – 10:00 – 12:30  Zelf je zeep maken.

saponification-froid-savonsLeer zelf natuurlijke zeep maken zonder toevoeging van synthetische producten, met koude process.

 

Animatie : Olila www.olila.be

 

 

Dinsdag 21.02.17 – 18 :30 – 21:00  De troeven van honing en bijenproducten.

here-is-why-propolis-is-the-second-best-bee-product1De voordelen van honing en de bijbehorende producten zijn legio. Kom ze ontdekken en maak je eigen verzorgingsproduct.

 

Animatie : Inaya asbl – www.inayaasbl.be

 

 

 

Inwoners van Sint-Gillis wordt een bijdrage gevraagd van 5 €, anderen betalen 10 €.

Info & inschrijvingen: 02/533.95.90 – maisonecohuis@stgilles.irisnet.be

Samentuin workshop in uw wijk

cojardinageU heeft een tuin , maar niet de nodige kennis  of tijd  om erin  te werken ?  U bent een ervaren tuinier  op zoek naar een moestuin om te bewerken ?  U bent  op zoek naar iemand  om samen  te tuinieren ?

Maak tijdens een  workshop kennis met andere liefhebbers  van  «samentuinen» uit uw wijk  en begin samen een moestuin.

Datum: 06 july om 18:00 aan het Ecohuis

Voor meer info: http://www.cojardinage.be/

Deze workshop  is gratis en maar inschrijving is verplicht : 02/533.95.90 – maisonecohuis@stgilles.irisnet.be

De mussen terug naar Sint-Gillis : lezing/brainstorming

[cml_media_alt id='795']conférence moineaux NL[/cml_media_alt]De mussen terug naar Sint-Gillis : lezing/brainstorming (lezing in het Frans) door Didier Van Geluwe, ornitoloog aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen / Le Centre Paul Duvignaux.

In samenwerking met ‘Morichar en Transition’

Vrijdag 26 february, 19:30. – Institut Saint-Luc – Moricharplein. Gratis toegang

Organisch afval ophaling in Sint-Gillis

[cml_media_alt id='702']stacks_image_96[/cml_media_alt]Na een test van twee jaar in vijf gemeenten heeft Net Brussel zo’n 400 ton organisch afval opgehaald. Ook Sint-Gillis stapt mee in het avontuur en neemt vanaf oktober 2015 deel aan een proefproject.
Wil je deelnemen? Schrijf je dan vanaf 15 september 2015 in via de website www.be-organic.be of via het nummer 0800/981.81 om het materiaal aan te vragen voor de organische ophaling. Het afval wordt elke donderdag namiddag opgehaald. De zakken moeten vóór 12 uur worden buitengezet en de ophaalwagen komt voor het eerst langs op donderdag 8 oktober.

 

Meer info: Net Brussel organiseert op 8 oktober om 9.15 uur in het Ecohuis, een info-atelier rond het sorteren van afval en organisch afval – inschrijvingen 02/533 95 90