Vorige week werden vier jonge slechtvalken geringd in het belfort van het stadhuis van Sint-Gillis. Dat gebeurde door Didier Vangeluwe, ornitholoog aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.
Al enkele jaren nest een koppel slechtvalken in de top van het belfort, waar er speciaal voor hen een nestkast is geplaatst. Als je omhoog kijkt, kun je de ingang van deze nestkast zien.
Elk jaar, vanaf half februari, begint de voortplantingscyclus opnieuw: baltsgedrag, paren, eieren leggen, broeden, uitkomen van de eieren, de jongen grootbrengen … tot ze uitvliegen.
Werkzaamheden tijdens het broedseizoen
Dit jaar viel de broedperiode samen met dringende renovatiewerkzaamheden aan de structuur van de klokkentoren. Een delicate situatie, want de werkzaamheden zouden de valken kunnen verstoren tijdens de cruciale broedperiode.
Als reactie op deze moeilijke situatie hebben de teams van het departement Gemeentelijke eigendommen, de dienst Klimaat en Biodiversiteit van de gemeente en schepen Loes Salomez snel beschermingsmaatregelen genomen. Er werd een kast geplaatst rond de nestkast om de vogels te isoleren en de arbeiders werd gevraag om lawaai en hinder zoveel mogelijk te beperken.
Ondanks de werkzaamheden hebben we met genoegen kunnen vaststellen dat er een nestje is gebouwd en dat er vier jonge valken zijn geboren: twee vrouwtjes en twee mannetjes!
Waarom de slechtvalken ringen?
Ringen is een wetenschappelijke methode om de bewegingen en routes van elke valk tijdens zijn leven te volgen. Elke vogel krijgt een unieke ring aan elke poot. De ring is vanop een afstand met een verrekijker te herkennen, of als de vogel dood wordt aangetroffen.
Alleen bevoegde personen mogen de vogels ringen. De handeling gebeurt snel en voorzichtig om stress voor de jonge vogels tot een minimum te beperken. Hoewel de vogels er lichte hinder van ondervinden, levert het waardevolle gegevens op voor onderzoek en het behoud van de soort.
In Sint-Gillis zijn de volwassen vogels (de ouders) allebei geringd en is het volgende vastgesteld:
- Het mannetje werd in het voorjaar van 2022 geboren in Solbosch, het is de eerste keer dat hij is waargenomen.
- Het vrouwtje werd in het voorjaar van 2015 geringd in Dohan, op een natuurlijke klif in de Semoisvallei. Ze broedt sinds 2017 elk jaar in het belfort van Sint-Gillis.




Een mooie terugkeer
De terugkeer van de slechtvalk in België is een echt succesverhaal voor de bescherming van de biodiversiteit. Een stukje van de website Valken voor iedereen:
“In de loop van de twintigste eeuw was de slechtvalk immers bijna volledig uit Europa verdwenen. Door het gebruik van pesticiden werden zijn prooien besmet, waardoor vervolgens ook de volwassen vogels en de eieren vergiftigd werden. Sinds de jaren 70 zijn zulke chemische stoffen verboden en een Europese richtlijn verzekert de bescherming van wilde vogels op het grondgebied van de Europese Unie. Dankzij deze acties kon het eerste koppeltje slechtvalken opnieuw nestelen in België vanaf 1994. Vandaag zijn er meer dan 200 broedkoppels in hele België!”
Meer info: Valken voor iedereen




Zie je een jonge valk uit zijn nest vallen? Raak hem niet aan en probeer hem niet te voeren. Bel zo snel mogelijk de gemeente Sint-Gillis op 02 533 95 90 (of 02 533 95 94 of 0490 47 64 01) of het Instituut voor Natuurwetenschappen op 02 627 43 55.
Bedankt aan de volgende personen voor hun bijdrage: Didier Vangeluwe (KBIN), Loes Salomez (schepen van Groen), Pauline Squelart, Lise Cuykens, Marylin Bernard (departement Gemeentelijke eigendommen), Elisa Ruwet (dienst Klimaat en Biodiversiteit).