Denk je dat je een tijgermug hebt gezien? Meld het!

Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) hebben een burgerplatform opgezet voor toezicht op en rapportering over de tijgermug in België.

Een tijgermug herkennen:
De tijgermug is een kleine (kleiner dan de gewone huissteekmug) zwarte mug die gemiddeld tussen de 4-5 millimeter groot is.
Zij is vooral te herkennen aan de witte streep op haar achterhoofd en rug en de vijf witte strepen op haar poten waarbij het laatste deeltje van de twee achterpoten volledig wit is.
In tegenstelling tot de gewone mug bijt hij vooral overdag.

Voorlopig vormt de tijgermug geen gevaar. In Brussel werd in 2023 voor de eerste maal een tijgermug gevonden. Deze soort is namelijk een zeer belangrijke drager van het denguevirus, het zikavirus en chikungunyavirus. Daarom is het essentieel om te voorkomen dat de tijgermug zich in België vestigt, en de winter overleeft, om elk risico op lokale epidemieën te vermijden.

Wat te doen als je een tijgermug ziet?
Maak er een foto van en meld dit via https://muggensurveillance.be/homepage of via de mobiele applicatie (beschikbaar voor Android  en Apple).

Hoe kunnen we voorkomen dat de tijgermug zich hier vestigt?
Tijgermuggen hebben ook water nodig om zich voort te planten. Ze leggen hun eieren in voorwerpen met stilstaand water. Keine emmertjes, plasjes, plasvorming…
De beste manier om de muggenpopulatie te verminderen, is dan ook door ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk stilstaand water in de buurt is.
Hier zijn enkele tips:
≥ Giet stilstaand water weg. Zet lege bloempotten, gebruikte autobanden, containers, emmers, kinderspeelgoed… binnen of onder een afdak, of draai ze om.
≥ Vermijd dat er water blijft staan op plastic zeilen, span ze op.
≥ Ververs drinkbakken voor dieren of vogelbadjes elke week.
≥ Gooi zand in de schaaltjes onder bloempotten of ververs het water elke week.
≥ Dek waterreservoirs af met muggengaas of deksel. Denk bv. aan emmers, regenwatertonnen en -putten. Reinig en herstel regelmatig de dakgoten.
≥ …
Een gebalanceerd ecosysteem zal deze natuurlijke vijanden aantrekken en zo de overlast van muggen verminderen.

Is de tijgermug al aanwezig in Sint-Gillis?
Sinds het burgertoezicht in 2022 begon, zijn er hier geen bewezen aanwezigheid.

Meer info: https://muggensurveillance.be/