Maar waar nestelen onze mussen en musjes? In onze huizen natuurlijk!
Het boekje Levende Habitat, waar veel naturalisten en ornithologen, maar ook veel architecten en stedenbouwkundigen reikhalzend naar hebben uitgekeken, is zojuist verschenen (PDF en papieren versie). Het doel van dit boekje is het presenteren en uitleggen (met diagrammen) van de verschillende oplossingen voor mussen, gierzwaluwen, roodstaarten en vele anderen.
Holenbroeders
Veel soorten (vooral vogels, maar ook vleermuizen en insecten) maken hun nest in de holtes van onze gebouwen, op kroonlijsten, in een boutgat of in een kerktoren. Met nieuwe isolatie- en renovatietechnieken sluiten we al deze holtes af en schoppen we al deze zogenaamde “holenbroeders” letterlijk de deur uit.
De mus is een holenbroedende soort en ondervindt dus de gevolgen van het verdwijnen van deze beschikbaarheid van holten. 95% van de mussenpopulatie is in 30 jaar verdwenen.
Wat te doen?
Iedereen kan in zijn eigen huis actie ondernemen door holtes voor onze mussen te onderhouden of te creëren. Ontdek hoe met het Levende Habitat boekje
Waar vind je het?
De pdf-versie is hier verkrijgbaar
De papieren versie is verkrijgbaar in het MaisonEcoHuis.
Het boekje Levende Habitat is ontwikkeld door de Dienst Duurzame Ontwikkeling van de gemeente Sint-Gillis (MaisonEcoHuis), gesubsidieerd door Leefmilieu Brussel, met de waardevolle en onmisbare hulp van de Werkgroep Mussen – Levende Habitat.