Onverkochte voorraden hergebruiken om er soep van te maken voor de collectiviteiten, is dat financieel haalbaar ? 

In samenwerking met Coduco en met een subsidie van Leefmilieu Brussel, heeft de gemeente Sint-Gillis een experiment uitgevoerd dat is uitgemond in een bedrijfsplan met verschillende mogelijke scenario’s: het project Recup’Soup.

Het bedrijfsplan is gebaseerd op tests in 2 gemeentescholen, waar soep gemaakt van onverkochte voorraden in isotherme containers in “warme lijn” is geleverd en verdeeld aan +/- 700 leerlingen, die de soep tijdens de speeltijd om 10 uur konden nuttigen.

De soep is gemaakt en geleverd door het Eilandje, een onderneming uit de sociale economie, die strijdt tegen de daklozenproblematiek en o.a. maaltijden bedeelt.

Bij de kinderen en hun ouders zijn voor en na het experiment, enquêtes gehouden.

Waarom Recup‘soup ?  

– soep aan collectiviteiten voorstellen met een betere voedingswaarde dan die die momenteel wordt geserveerd;

– de kans op jobcreatie beoordelen;

– strijd tegen voedselverspilling.

Doel van de studie ?

Een bedrijfsplan opstellen en bepalen of de recuperatie van groenten om er soep van te maken voor bedeling in collectiviteiten, rendabel of op zijn minst levensvatbaar kan zijn:

  • Recepten, het succes van een soepbedeling en de te produceren hoeveelheden testen;
  • De hoeveelheid groenten die nodig is bepalen;
  • Efficiënte” inzamelingsbronnen vaststellen;
  • Bepalen welk materiaal nodig is;
  • De technische moeilijkheden nagaan bij het opzetten van het project, met name wat betreft de levering, de temperatuur, de bedeling, enz.
  • De tijd en mankracht die nodig zijn om de soep te maken beoordelen (productie – leveringen – …);
  • Potentiële verkoop- en productieprijzen vaststellen.

De resultaten van de studie zijn redelijk bemoedigend: de prijs van de soep gemaakt van onverkochte voorraden is hoger dan die van de soep die momenteel in de collectiviteiten wordt aangeboden, maar blijft “redelijk”, vooral als men rekening houdt met de voordelen (voedingskwaliteit van de soep, strijd tegen de verspilling, socio-economische impact van het project).

De gemiddelde productieprijs voor de soepbedeling bedraagt 1,42 €/l, uitgaande van de productie door een onderneming uit de sociale economie die met artikel 60-personeel werkt en het opkopen van onverkochte voorraden via het BelOrta veilingsysteem, met levering per bestelwagen (“base case scenario”).

Tijdens de duur van het experiment (2 scholen gespreid over 1 maand) kon 504 kg groenten worden gerecupereerd.

Het bedrijfsplan kan worden opgevraagd bij dienst Duurzame Ontwikkeling van de gemeente Sint-Gillis : maisonecohuis@stgillis.brussels.

Er is ook een samenvatting in de vorm van een graphic gemaakt.