“SOLIDARITEIT IN MIJN WIJK” : Projectoproep ecobewoner 2018

Ga jij ook voor een meer duurzame en solidaire wijk? Heb je ideeën? Dan is deze
projectoproep iets voor jou!

De Gemeente Sint-Gillis nodigt je graag uit om een milieuvriendelijk project uit te werken dat ook het wijkleven bevordert. Dit jaar is het hoofdthema solidariteit in mijn wijk (bvb. uitwisselen en uitlenen van diensten of materiaal, recuperatie, distributie).

Bedrag van het subsidie:

Uiterste datum voor het indienen van kandidaturen: 30 april 2018

Anvraagsformulier

Reglement

“Natuurlijk Sint-Gillis”! Groene stadswandeling

Natuur en biodiversiteit in Sint-Gillis? In zo’n verstedelijkt gebied? Wat is er nu natuurlijk aan een gemeente vol straten en gebouwen? Je zou versteld staan.

Ooit was Sint-Gillis heel landelijk met weilanden, windmolens, bronnen, beken en boerderijen. Op de heuvels van Sint-Gillis werden allerlei kolen geteeld om er heel Brussel mee te bevoorraden. De gekende Brusselse spruitjes vonden hier hun oorsprong en sindsdien heten de inwoners van Sint-Gillis “kuulkappers”.

Er blijft ondertussen maar weinig over van dat agrarisch verleden. Toch is er vandaag in Sint-Gillis nog een grote natuurrijkdom, veel verborgen groen en een verassende biodiversiteit aanwezig.

Samen met stadsgidsenorganisatie “Brukselbinnenstebuiten” ontwikkelden we in een boekje met kaart een groene stadswandeling “Natuurlijk Sint-Gillis”. Om je aan te moedigen zelf op stap te gaan langs de sporen van ons landelijke verleden, langs groene pareltjes en langs recente en toekomstige natuurprojecten in Sint-Gillis.

Veel wandel en ontdekkingsplezier!

Het boekje is gratis beschikbaar in het Ecohuis en het Stadhuis (tijdens de openingsuren).

Vollenbike

Een vaste afspraak intussen op de agenda van de sensibilisering rond het fietsgebruik: VollenBike vindt ook dit jaar elke woensdagnamiddag van de maand mei plaats op het Moricharplein! Fietslessen voor kinderen (en dit jaar ook voor volwassenen), fietsherstelateliers, beurs voor tweedehandsfietsen op 23 mei en op 30 mei rond 18 uur, een afsluitend spektakel … We hopen jullie talrijk te mogen begroeten!
Het evenement wordt afgetrapt op 30/4 om 20 uur in La Tricoterie.
En op 24 mei is er  in het cultureel centrum Jacques Franck CinéBike, met kortfilms waarvoor de stroom wordt opgewekt door … fietsen, uiteraard!

Facebook page

“www.ecomap1060.be” : de kaart met duurzame tips van Sint-Gillis

Bent u op zoek naar biofruit en bio-groenten? U wil uw kurkdoppen recycleren of een boek ontlenen … Deze kaart is een handig en functioneel middel, dat u moet helpen om er een verantwoorde levenswijze op na te houden. U vindt er een overzicht van alle duurzame initiatieven binnen de gemeente en dankzij de kaart krijgt ook de lokale kleinhandel een duwtje in de rug.

Ga vlug op www.ecomap1060.be

 

“www.straatmadeliefjes.brussels” : het observatorium voor wilde planten in het stad

Deze website wil je leren hoe wilde planten in je (stedelijke) woonomgeving te identificeren.
Post een foto van een plant die u fascineert, die je mooi vindt en waarover je meer wilt weten. Benoem de plant, indien je hem herkent. Jij waarneming wordt vervolgens gevalideerd door een netwerk van botanici.
Ontdek andere plaatsen waar je de plant kunt vinden en leer de namen kennen van de andere planten in uw buurt.

Surf op www.straatmadeliefje.brussels